حفاری مهم ترین و کلیدی ترین بخش از عملیات استخراج می باشد. بخشی که هیچ جوره نمی توان آن را از این فرآیند حذف کرد و در واقع نقش اسکلت اصلی آن را دارد. روشی اثربخش تر از روش حفاری تا کنون برای انجام عملیات استخراج پیشنهاد نشده است. حفاری در معادن روباز به روش های مختلفی انجام می شود که از جمله آن ها می توان به حفاری چرخشی و حفاری ضربه ای اشاره کرد. یکی از روش های نوین که در حفاری معادن روباز که مورد استقبال زیادی در کشور عزیزمان ایران بوده است این روش حفاری می باشد. در ادامه قصد داریم پیرامون روش حفاری کوپراد و حواشی آن به گفتگو بپردازیم بنابراین با ما همراه باشید.
برای خرید قطعات جامبو دریل با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.
شیوه اجرای حفاری کوپراد چگونه است؟
تا پیش از پیدایش سیستم حفاری کوپراد، حفاری چال های بدون انحراف در زمانی که شرایط زمین در حالتی نامساعد قرار دارد از جمله محالات بود. اما امروزه روز می توان به سادگی با استفاده از حفاری کوپراد این کار را انجام داد. این روش حفاری در واقع تلفیقی از دو روش حفاری چکش داخل چال و چکش خارج چال است و مزایای این دو را در بر دارد. در سیستم حفاری کوپراد از یک استرینگ (String) و یک راد مرکزی (Rod) استفاده می شود. نقش استرینگ، کنترل انحراف چال می باشد و راد مرکزی وظیفه افزایش سرعت حفاری را به عهده دارد.
سیستم حفاری کوپراد را می توان تلفیقی از راد ضربه ای و لوله حفاری دانست. وظیفه Rod های ضربه ای در این شیوه از حفاری انتقال نیروی حرکتی و انرژی می باشد و استرینگ محاطی یا همان لوله حفاری وظیفه انتقال نیروی چرخشی و فلاشینگ چال را به عهده دارد.
از حفاری کوپراد در چه مواقعی استفاده می شود؟
روش حفاری کوپراد برای حفاری معادن روباز مورد استفاده قرار می گیرد و در واقع زمانی به کار گرفته می شود که شرایط حفاری بسیار دشوار و پیچیده باشد. چنانچه شرایط زمین شناسی شرایطی بغرنج و سخت باشد از حفاری کوپراد استفاده می شود که شیوه ای نوین برای حفاری می باشد و با ارائه راهکارهای جدید، شرایط سخت را به شرایطی ایده آل تبدیل خواهد کرد. چنانچه زمین مورد حفاری به دلیل تکتونیزه بودن دارای مشکلاتی فنی و اجرایی در حفاری باشد به حفاری کوپراد باید متوسل شود.
برای خرید قطعات دریل واگن با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.
لوله حفاری یا استرینگ چه نقشی در حفاری کوپراد دارد؟
لوله حفاری در سیستم حفاری کوپراد بخش های مختلف این سیستم را به هم متصل می کند. استفاده از لوله حفاری در سیستم حفاری کوپراد منجر به کاهش میزان فرسودگی و بالا رفتن عمر مفید قطعات خواهد شد. اما علت آن چیست؟ در این سیستم حفاری کوپراد، لوله های حفاری تنها نیروی چرخشی را به سیستم منتقل می کنند. خبری از انتقال تنش به رزوه ها وجود ندارد. در واقع این میزان تنش به حداقل خود خواهد رسید. بنابراین بدیهی ست که عمر مفید آن ها بالاتر رود و نیاز به تعمیرات در آن ها کاهش پیدا کند.
آثار متداولی که حاصل از انتقال انرژی در رزوه ها بود در این حفاری وجود ندارد و امواج ضربه ای با کمترین میزان از فرسودگی انتقال پیدا می کنند. سطح لوله های حفاری در سیستم حفاری کوپراد سطحی صیقلی می باشد و فرآیند فلاشینگ در امتداد سرتاسری لوله به شکلی بهینه صورت می پذیرد. در نتیجه احتمال اینکه سیستم حفاری درون چال گرفتار شود از بین خواهد رفت. این در واقع یکی از چالش هایی است که در سیستم حفاری درون چال با آن مواجه می شویم و در حفاری کوپراد از آن خبری نیست.
عملکرد رادهای ضربه ای در سیستم حفاری کوپراد چگونه است؟
درون استرینگ سیستم حفاری کوپراد یک راد ضربه ای شناور وجود دارد. رادهایی که از آن صحبت می کنیم فاقد هر گونه رزوه می باشند و این موضوع یعنی که امواج ضربه ای که توسط چکش حفاری ایجاد می شود به طور مستقیم به سر مته وارد می شود و در زمان انتقال هیچ گونه افت انرژی صورت نمی پذیرد. لقمه هایی که درون استرینگ قرار دارد راد های ضربه ای را نگاه می دارند و انرژی ضربه ای بدین سان به سر مته منتقل می شود.
نقش چکش حفاری در حفاری کوپراد چیست؟
چالش مهمی که در مورد چکش حفاری در سیستم های حفاری وجود دارد ساخت یک چکش قدرتمند نیست بلکه چالش اصلی شیوه انتقال انرژی ضربه ای به سر مته می باشد در حالی که استرینگ حفاری دچار فرسایش نشود. چرا که نیروی چکش در حال شدت گرفتن می باشد و این موضوع می تواند استرینگ را فرسوده کند. در سیستم حفاری کوپراد بهره وری چکش حفاری به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است چرا که انرژی ضربه ای دیگر از طریق رزوه ها انتقال پیدا نمی کند بنابراین شاهد افت میزان انرژی همچون شیوه حفاری خارج از چال نخواهیم بود.
چکش های حفاری هیدرولیک قادر به این هستند که میزان انرژی ضربه ای بیشتری را به راد منتقل کنند بنابراین می توان چال هایی با قطر بزرگتر را حفر نمود.
برای دریافت انواع خدمات مربوط به جامبو دریل حفاری با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.
از سیستم حفاری کوپراد در ایران چه استفاده هایی می شود؟
اغلب معادن روباز اران دارای وضعیت زمین شناسی تکتونیزه هستند بنابراین استفاده از روش های حفاری و آتشباری در آن ها با دشواری بالایی همراه است. دو نکته مهم در حفاری معادن روباز کنترل میزان انحراف چال و کنترل سرعت حفاری می باشد و این کنترل زمانی که شرایط زمین شناسی نامطلوب باشد بسیار سخت خواهد بود. از آنجایی که ایران دارای پتانسیل های بالایی در زمینه حفاری معادن می باشد باید برای بهره وری هر چه بیشتر از روش های نوین حفاری استفاده کرد و به نحوی چالش های پیش رو را از مسیر کنار زد.
از روش حفاری کوپراد در اغلب معادن روباز فلزی ایران استفاده می شودو معادن کرمیت، سرب، روی و آهن از جمله این معادن هستند که در کرمان و اصفهان و یزد به وفور یافت می شوند و شیوه حفاری کوپراد در آن ها اجرا می شود.
برای دریافت انواع خدمات مربوط به دریل واگن حفاری با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.
نتیجه گیری
دستگاه های این نوع حفاری هر چند که نیاز به سرمایه اولیه بالایی دارند اما استفاده از آن ها می تواند همراه با صرفه اقتصادی و سودآوری بسیار خوبی باشد. در بسیاری از شرایط زمین شناسی فقط و فقط حفاری کوپراد جواب می دهد. دستگاه های حفاری کوپراد دارای نرخ نفوذپذیری بالایی هستند و هزینه کمتری نسب به بقیه شیوه ها ایجاد می کنند. تعداد اجرای سیستم حفاری کوپراد بیشتر از سیستم های دیگر می باشد و مجموعه راد حفاری در این سیستم نسبت به راد حفاری در سیستم های چکش خارج چال و چکش درون چال دارای قیما بالاتری می باشد اما از آنجایی که میزان نفوذپیری آن بیشتر است و سرعت بالاتری دارد می توان گفت که برای حفر چال هایی با قطر و ابعاد بزرگتر و تناژ استخراجی بیشتر هزینه کمتری روی دست تان خواهد گذاشت.
برای اجاره دریل واگن با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.