حفاری ژئوتکنیک ، تکنیکی است که برای نمونه برداری یا حفاری لایه های مختلف خاک استفاده می شود. برای آن راه های زیادی برای کار وجود دارد. به طور کلی روش های ژئوتکنیکی را می توان به دو بخش حفاری دستی و حفاری مکانیکی یا ماشینی تقسیم کرد.

از آنجایی که حفاری دستی مغایر با استانداردهای تعیین شده توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان است. توصیه شده است تا برای نمونه برداری باید از دستگاه حفاری ژئوتکنیکی استفاده شود. مگر اینکه نمونه برداری با ماشین امکان پذیر نباشد.

همچنین در پروژه هایی که عمق حفاری بیشتر از 30 متر است، به دلیل رعایت نکات ایمنی، حفاری ژئوتکنیکی توصیه می شود.

حفاری دستی نباید استفاده شود و باید از دستگاه حفاری ژئوتکنیکی استفاده شود. بیش از سوراخ هایی که عمق آنها کمتر از 20 متر است، از ماشین استفاده می کند، ماشین حفاری ژئوتکنیکی مقرون به صرفه نیست، از طرف دیگر، حفاری دستی ژئوتکنیک خطراتی نیز دارد.  بنابراین توصیه می شود برای حفاری این گونه مواد از دستورالعمل های ژئوتکنیکی استفاده شود.

اما به طور کلی برخی فکر می کنند که حفاری دستی ژئوتکنیک به دلیل هزینه کم مناسب تر است و برخی فکر می کنند که حفاری ماشینی به دلیل سطح ایمنی بالاتر نسبت به حفاری ژئوتکنیکی دستی کارآمدتر است. بنابراین از روش صحیح حفاری استفاده کنید. برای اجاره دریل واگن با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.

مزایا و معایب حفاری ژئوتکنیکی دستی

مته های دستی برای حفر چاه توسط یک یا دو نفر به صورت دستی کار می کنند. به طور کلی ترکیب مته دستی شامل سر مته، لوله یا میله مرکزی و دسته است. سر مته می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. در بخشی از این رزمایش، حفاری و نمونه برداری ژئوتکنیکی انجام شد. سر مته نیز در لوله یا میله وسط نصب می شود.

این لوله که معمولاً 20 میلی متر قطر دارد می تواند یک تکه یا ترکیبی از قطعات مختلف باشد که طول آن با توجه به عمق چاه متفاوت خواهد بود. میله وسط به دسته T شکل متصل می شود و در حین کندن، دسته همزمان می چرخد و به زمین می خورد. به این ترتیب چرخش از طریق میله مرکزی به مته منتقل شده و سوراخ کاری انجام می شود.

از مته های دستی برای حفاری تا عمق 30-10 متری استفاده می شود و عمق حفاری با توجه به نوع زمین و سطح دسترسی به آب های زیرزمینی کنترل می شود. حفاری ژئوتکنیکی با مته های دستی معمولاً برای اهداف اکتشافی استفاده می شود. همچنین ممکن است کاربردهای دیگری مانند تشخیص سطح آب زیرزمینی و ایجاد چاه های زهکشی داشته باشد.

مزایای حفاری دستی

  • کم هزینه
  • توانایی اجرا در هر شرایطی
  • بدون نیاز به تجهیزات خاصی
  • در صورت خطر جانی کارگران به دلیل کمبود اکسیژن یا ریزش سنگ و سایر بلایا
  • نگهدارنده کابل را بلند کنید و تا عمق محدود سوراخ کنید.
  • ادامه حفاری به دلیل وجود سنگ های بزرگ، آب های زیرزمینی و رسوبات فاضلاب بعید است. برای فروش دریل واگن با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.
آزمایش خاک و روش های مناسب حفاری آن
ادامه مطلب

مزایا و معایب حفاری ژئوتکنیکی مکانیکی یا ماشینی

مزایا

  • امکان حفاری تا عمق بیشتری وجود دارد.
  • ایمنی حفر خاک با ماشین آلات مختلف بیشتر از روش دستی است.
  • احتمال آسیب به اپراتور و تجهیزات حفاری کم است.

معایب

  • استفاده از روش حفاری ماشینی تحت هیچ شرایطی امکان پذیر نیست
  • بیل مکانیکی بسیار سنگین است.
  • حمل و نقل دستگاه های حفاری آسان نیست.
  • به دلیل وجود دکل های بلند در برخی از انواع ماشین های حفاری ژئوتکنیکی، قابل استفاده در ساختمان های جنوبی نیست.
  • هزینه این نوع حفاری بیشتر از روش دستی است.

هزینه های حفاری ژئوتکنیکی

هزینه حفاری زمین شناسی مکانیکی به عوامل مختلفی بستگی دارد که در زیر به آنها اشاره می شود: 

 اولین و موثرترین عامل در قیمت حفاری ژئوتکنیکی مکانیکی محل آزمایش است. طبیعی است که هنگام اجرای خاک آزمایشی در خاک های نرم، حفاری ارزان تر است، اما در خاک های قوی، هزینه حفاری ژئوتکنیکی ماشینی بالاست. سختی خاک با استفاده از معیارهایی مانند نوع خاک بدست آمده از آزمایش میدانی SPT یا آزمایش خاک ژئوفیزیک اندازه گیری می شود.

عمق حفاری : هر چه ماشین عمیق تر حفاری کند، انجام کارهای ژئوتکنیکی دشوارتر می شود. بنابراین قیمت هر متری که در دستگاه حفر می شود و هزینه نقشه برداری کف رو به افزایش است. برای اجاره جامبو دریل با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.

تعداد گمانه های ماشین : سازماندهی تجهیزات حفاری ژئوتکنیکی مکانیکی دارای هزینه اولیه ثابت است. اگر تعداد چاه ها زیاد باشد این تعداد محدود بوده و هزینه هر متر حفاری توسط دستگاه کاهش می یابد.

قیمت یک متر حفاری دستی ژئوتکنیکی نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد. پارامترهای اثربخشی هزینه حفاری چاه دستی به شرح زیر است.

نوع زمین : اولین پارامتر تاثیرگذار محل حفاری است. حفاری در خاک های جامد و انواع یک و دو نسبت به خاک های نرم که در دسته خاک های سه و چهار قرار می گیرند هزینه بیشتری دارد.

عمق حفاری : حفاری ژئوتکنیکی دستی بسیار عمیق و حفاری ژئوتکنیکی دستی بسیار کم عمق گران است. زیرا اگر بیش از حد عمیق حفاری کنید، خطرات زیادی برای زندگی کارگران وجود دارد. علاوه بر این، حفاری کم عمق به دلیل یک سری هزینه های اولیه مانند حمل بار مقرون به صرفه نیست.

حفاری سوراخ قدیمی ترین روش به دست آوردن اطلاعات در مورد شرایط زیرزمینی است. حفاری گودال معمولاً با مته های موتوری با شفت بزرگ، بلند و سنگین انجام می شود. اگرچه روش حفر سوراخ دسترسی مستقیم به زمین را فراهم می کند، اما این اطلاعات فقط برای جنبه های خاص قابل اعتماد و معتبر است.بنابراین، انتقال بین این گروه ها منوط به ارزیابی مکانیکی است.

حفر چاه با تراکتور به چه صورت است ؟
ادامه مطلب

حفاری آزمایشی خاک به صورت دستی و مکانیکی انجام می شود.مهندسان ژئوتکنیک با خاک و سنگ که مواد طبیعی هستند سر و کار دارند و خواص این مواد از نقطه ای به نقطه دیگر و حتی از باری به بار دیگر متفاوت است. بنابراین قبل از طراحی طرح های ژئوتکنیکی و همچنین سازه های مرتبط با زمین، انجام تحقیقات میدانی و آزمایشات میدانی برای شناسایی حرکت مواد و جمع آوری داده های زمین ضروری است.

به موازات توسعه و پیشرفت علم و فناوری، تحقیقات گسترده ای در زمینه حفاری توسط شرکت ها، موسسات و دولت های مختلف در حال انجام است. امکان استفاده از برخی پروژه های تحقیقاتی در چند سال آینده وجود دارد. امروزه نه تنها روش های موجود مدام در حال تغییر و بهبود هستند، بلکه روش های جدیدی نیز در حال توسعه هستند.

حفاری گمانه به کمک انرژی هسته ای یا حفاری اولتراسونیک از مواردی است که واقعاً می توان گفت روش های جدیدی است که در دست بررسی است و برای کاربردها و موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرد. برای فروش دریل واگن با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.