به منظور دستیابی به لایه های مختلف زمین باید از حفاری ژئوتکنیک استفاده کرد. این در واقع روشی ست که مهندسین زمین شناسی برای به دست آوردن نمونه شاهد در پیش می گیرند. بدین منظور باید لوازم مخصوص حفاری ژئوتکنیک به کار گرفته شود. به طور کلی حفاری ژئوتکنیک به دو شیوه انجام می پذیر که این دو شیوه، شیوه های دستی و ماشینی هستند. بدیهی ست که در هر کدام از این روش ها تجهیزات خاصی کاربرد دارند. در ادامه قصد داریم تجهیزات حفاری ژئوتکنیک را به طور کلی شرح دهیم بنابراین ما را تا انتها همراهی کنید.

برای خرید دریل واگن با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.

طبق قوانین به تصویب رسیده در نظام مهندسی استفاده از روش دستی در حفاری ژئوتکنیک در عمق بیش از سی متر ممنوع می باشد اما در برخی شرایط که امکان استفاده از تجهیزات مکانیزه وجود ندارد راهی جز استفاده از روش دستی وجود نخواهد داشت. به عنوان مثال در حفاری هایی با عمق کمتر از بیست متر برای نمونه برداری اجرای حفاری ژئوتکنیک به روش ماشینی صرفه اقتصادی به همراه ندارد. بنابراین روش دستی در عین خطرساز بودن جایگزین می شود. از جمله پر کاربردترین دستگاه های حفاری ژئوتکنیک می توان به انواع مته، ماشین حفاری، دستگاه HDS 500 اشاره کرد.

ابزار و تجهیزات حفاری ژئوتکنیک دستی

در حفاری ژئوتکنیک به روش دستی از مته های مختلف همچون مته دستی، مته چنگکی، مته حلزونی و مته فنری استفاده می شود که در ادامه انواع این مته ها را بررسی خواهیم کرد.

  • مته دستی

مته دستی در حفاری ژئوتکنیک قادر است عمقی در حدود 10 تا 30 متر در لایه های زمین ایجاد کند. این عمق در واقع به جنس لایه ها و توان فیزیکی کارشناس حفاری بستگی دارد.

  • مته چنگکی

چنانچه هدف از حفاری ژئوتکنیک به روش دستی نمونه برداری از خاک های به هم چسبیده و دانه ریز باشد از مته چنگکی استفاده می شود. قطر مته چنگکی در حدود 100 تا 200 میلیمتر می باشد.

  • مته حلزونی

مته حلزونی یا مته پیچشی شباهت زیادی به مته چنگکی دارد با این تفاوت که هم قادر به نمونه برداری از خاک های دانه ریز و به هم چسبیده می باشد و هم قادر است از خاک های غیر چسبناک نمونه برداری کند. در واقع می توان از آن برای نمونه برداری از هر نوع خاکی استفاده کرد با این حال بیشتر برای نمونه برداری از خاک های خشک از آن استفاده می شود. قطر مته حلزونی در حدود 50 تا 100 میلیمتر می باشد.

آشنایی با کلامشل و کاربردهای آن
ادامه مطلب

برای اجاره دریل واگن با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.

  • مته فنری

این مته ساختاری مشابه فنر دارد و از آن برای حفاری ژئوتکنیک در چاه هایی که دارای عمق بالایی هستند استفاده می شود.

حفاری ژئوتکنیک به روش دستی هزینه کمتری به دنبال خواهد داشت و انعطاف پذیری بالایی دارد اما باید این نکته را نیز به خاطر داشت که ممکن است خطرات جانی برای نیروی کار ایجاد کند. در روش حفاری دستی ممکن است نیروی کار دچار کمبود اکسیژن و خطر خفگی شود و یا زیر ریزش آوار بماند. همچنین ممکن است در حین پیشروی در حفاری با سنگ یا چاه فاضلاب برخورد صورت پذیرد و در این شرایط باید تغییر موقعیت در گمانه ایجاد شود. بنابراین بهتر است که تا جای ممکن از تجهیزات حفاری ماشینی در حفاری ژئوتکنیک استفاده شود.

تجهیزات مورد نیاز حفاری ژئوتکنیک به روش ماشینی

روش های ماشینی در حفاری ژئوتکنیک شامل روش هایی چون ضربه ای، شستشویی و مته ای می شود. در حفاری ژئوتکنیک به روش ماشینی با انواع مته های مخصوص طرف هستیم که به جای استفاده مستقیم توسط نیروی انسانی با استفاده از ماشین آلات به کار گرفته می شوند.

مته های مورد استفاده در روش ماشینی شامل مته حلزونی پیوسته توپر و مته حلزونی پیوسته توخالی می شوند. و اما کاربرد این دو نوع مته چگونه است؟

  • استفاده از مته حلزونی توپر در حفاری ژئوتکنیک به روش ماشینی

در این شیوه از حفاری ژئوتکنیک، مته حلزونی توپر درون گمانه قرار گرفته و رو به سمت جلو پیشروی می کند. به موجب نیروی هیدرولیکی شاهد چرخش همزمان سر مته و پیشروی آن درون خاک خواهیم بود. زمانی که در فرآیند حفاری به عمق دلخواه رسیدیم فرآیند حفاری متوقف می شود و مته از درون گمانه بیرون کشیده می شود.

مفاهیم مهندسی در مورد حفاری معدن
ادامه مطلب

برای اجاره جامبو دریل با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.

  • استفاده از مته حلزونی توخالی در حفاری ژئوتکنیک به روش ماشینی

حفاری ژئوتکنیک ماشینی با استفاده از مته حلزونی توخالی شباهت زیادی به حفاری ژئوتکنیک با استفاده از مته توپر دارد. شباهت این دو ابزار بدین دلیل است که هر دو با پیشروی در گمانه قطعات خرد شده سنگ و خاک را به سمت بیرون هدایت می کنند. تنها تفاوت این دو در این است که در استفاده از مته حلزونی توخالی دیگر نیازی به خروج اوگر از داخل گمانه برای نمونه گیری نیست و می توان نمونه گیری را در همین حالت نیز انجام داد.

  • استفاده از دستگاه HDS-500 در حفاری ژئوتکنیک به روش ماشینی

این دستگاه در حفاری ژئوتکنیک زمانی استفاده می شود که امنیت و ایمنی در اولویت باشد. این دستگاه حفاری دارای ساز و کاری هیدرولیکی می باشد و بدین وسیله دارای دقت بالایی در اندازه گیری ابعاد و عمق حفاری دارد. این دستگاه به عنوان یکی از دقیق ترین دستگاه های حفاری ژئوتکنیک قادر است حفاری را به شکلی پر سرعت و بسیار ظریف اجرا کند چرا که زاویه فعالیت آن از صفر تا نود درجه می باشد. بدنه فلزی این دستگاه موجب شده تا قدرت بالایی داشته باشد و به راحتی در اثر وارد شدن ضربه دچار آسیب نشود. گاهی اوقات نیاز است که در کنار استفاده از دستگاه حفاری ژئوتکنیک HDS-500 از مته های حفاری دستی نیز استفاده شود.

برای سرویس جامبو دریل با کارشناسان ما در پارس راک در ارتباط باشید.

مته چکشی دستگاه حفاری چه کاربردی دارد؟
ادامه مطلب

نتیجه گیری

ابزارآلات مختلفی برای حفاری ژئوتکنیک مورد استفاده قرار می گیرند که تعدادی از آن ها شامل تجهیزات مورد نیاز برای حفاری ژئوتکنیک دستی و تعدادی شامل تجهیزات لازم برای حفاری ژئوتکنیک ماشینی می باشند. از انواع مته ها در حفاری ژئوتکنیک دستی استفاده می شود. آنچه که مته های مختلف را از هم متمایز می کند قطر آن ها و نوع کاربری شان می باشد. استفاده از ابزارآلات ماشینی در حفاری ژئوتکنیک می توان درصد ایمنی را بسیر بالا ببرد و در عین حال هزینه های پروژه را افزون کند. بنابراین اگر با هدف کاهش هزینه ها یا ساده سازی فرآیند حفاری قصد دارید از تجهیزات حفاری ژئوتکنیک به روش دستی استفاده کنید نکات ایمنی را به طور کامل رعایت کنید.